rm.tv.funet.fi-palvelu on poistunut käytöstä

Noin parin kymmenen vuoden palvelun jälkeen Helix Universal Media server, joka alunperin oli Funet-TV:n Mediabase IPTV palvelimen kylkiäisenä tullut Realmedia-server on poistunut käytöstä. Se oli 2000-luvun vaihteen tienoilla hyvin suosittua, mutta suljettua, realmedia-formaattia tukemaan suunniteltu palvelin, joka tuki sekä suoria lähetyksiä, että tallenteita automaattisesti yhteyden nopeuden mukaan skaalautuvalla tekniikalla.

Toistoon vaadittiin normaalisti Realnetworksin oma Realplayer, joka oli saatavilla kaikille vuosituhannen alun tunnetuimille käyttöjärjestelmille, kuten Windows, Mac OS, Linux ja Symbian. Siirtoprotokolla oli myös Realnetworksin oma, mutta toiston ohjaukseen käytettiin RTSP- ja SMIL-standardeja.

Realmedia serverin kilpailijoita olivat mm. Windows Media Server ja Quicktime Server joiden toisto-ohjelmien tuki ei ollut yhtä laajaa ja koodekit myöskin useimmiten epästandardeja. Vaikka viime aikoina jotkin muutkin ohjelmat ovat oppineet toistamaan joitakin realvideon ja -audion eri versioita sen toistaminen on nykyisin vaikeaa hyvin toimivien toisto-ohjelman puuttumisen vuoksi.

Sen suosio hiipui 2010-luvulle tultaessa ensin flash-videon ja sittemmin MP4-videoita toistavien kilpailevien palvelimien vallatessa alaa. Niiden toistoon riitti selaimen Flash- tai HTML5-tuki ilman erikseen asennettavaa toisto-ohjelmaa. Viimeiseen Universal-versioon tuli myös Windows Media- ja MP4-tuki, mutta se oli jo liian myöhäistä. Nyt palvelimen myynti ja tuki on jo loppunut. Sen vaatiman Linux-version tukikin on ollut jo jatkoajalla, joten sinänsä luotettavasti toiminut palvelin joudutaan valitettavasti ajamaan alas.

Funet Stream -palvelussa sen rinnalle 2010-luvun alkupuolella tuli Wowza Media Server, sittemmin Wowza Streaming Engine, joka tukee useimpia nykyisin käytössä olevia H.264/MP4 -jakelumenetelmiä perinteisistä RTSP:stä ja RTMP:stä uudempiin HLS ja MPEG-DASH jakelumenetelmiin asti. Se on käytännössä ajan kanssa kokonaan korvannut Helix Universal -palvelimen. Käyttäjien omien sivustojen videojakelumoottoriksi tarkoitetun Funet Streamin rinnalle on myös tullut uusi eTuubi videojakelupalvelu portaaleineen erityisesti opetuskäyttöön.

Useista edelleen suosituista realvideo-tallenteista on olemassa myös mp4-versio. Jos kuitenkin kaipaatte jotain vanhaa realvideota, josta ei tunnu löytyvän korvaavaa versiota, ottakaa yhteyttä ensisijaisesti kyseisen videon tuottaneeseen tahoon tai esiintyjään. CSC:n arkistoista löytyy pääasiassa CSC:n omien ja yhteistuotantojen videoita vaihtelevasti eri muodoissa. Osa niistä löytyy tv.funet.fi portaalin kautta, mutta eivät kaikki.

Lisätietoja nykyisistä Funetin palveluista löytyy info.funet.fi:n palveluosiosta


English summary: The rm.tv.funet.fi Helix Universal -server has been decomissioned. It had been serving mainly Realvideo-content about twenty years and had gone through multiple generations from a Realmedia server which came to the Funet-TV project as a sidekick to the SGI MediaBase IPTV server.

Realmedia server was once one of the most popular video delivery platforms on the internet. It has since been bypassed by it's rivals that support standardized formats and protocols like MP4, H.264 and MPEG-DASH which don't require additional plugins or players like realvideo did. The last incarnation with name Helix Universal server supported many formats but it was too late for us at least. Now the server and the OS under it are no longer supported and the service has been shut down. In the current Funet Stream -service it has been replaced with the Wowza Streaming Engine. In addition we have the Funet eTuubi service.

If you can't find a more modern alternative for the video you were looking after in tv.funet.fi, please ask first from the producers or presenters of the content in question. They might have something in their archives.

Original SGI Mediabase server from 1998